În seara Sfîntului Vasile
Dintre toate serile anului, cea mai bogată în datini şi credinţe este Seara Sfîntului Vasile sau a Anului Nou. Românul întîmpină Anul Nou cu mult alai, cu sunete de zurgălăi, cu strigătele: Mânaţi măi!şi Hăi! Hăi!, cu pocnetul bicilor - cu tot ce simbolitează aratul. Alte popoare ară şi seamănă primăvara şi toamna. Poporul nostru o face şi în timpul iernii, în seara de revelion ară, iar în dimineaţa primei zile de An Nou începe semănatul.
Umblatul cu Steaua
Începînd cu ziua întîi de Crăciun, copii umblă cu steaua. În Macedonia obiceiul umblării cu steaua s-a întrodus prin 1890, de către elevii liceului român din Bitolia, de la care datina s-a răspândit şi prin alte sate. Copiii care umblă cu steaua se numesc stelari, colindari, colindători sau crai. În Bucovina, în unele sate, stelarii poartă nişte fustanele albe şi scurte, iar pe cap au coroniţe de hârtie colorată.
Ţa-ţa-ţa căpriţa mea !
Se zice că oaia a fost creată de Dumnezeu, iar capra de Diavol, după înfăţişarea sa, cu barbă şi cu genunchi umflaţi. Când diavolii aud carul Sfîntului Ilie, se prefac în capre. Capra este simbolul sărăcieii, deoarece dă lapte cu ţârâita şi lână puţină. ea nu poate fi dată de pomană. În schimb, în jocurile cu măşti de animale, capra e bine venită. Ea aduce rodnicie, sănătate şi noroc.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu