Iulia Hasdeu s-a manifestat de timpuriu în literatură, apoi şi în muzică, având o voce minunată de soprană. Desena foarte frumos şi era interesată de filozofie.
Iulia Hasdeu, fiica marelui cărturar român Bogdan Petriceicu Hasdeu, s-a născut la Bucureşti la 14 noiembrie 1869. A studiat filologia, lingvistica şi istoria, şi-a consacrat activitatea în domeniul scrisului literar-artistic. De mică a dat dovadă de capacităţi deosebite: la doi ani citea, la patru ani scria, la opt ani a trecut cu brio examenele celor patru clase primare, cunoscând deja limbile fracenză, engleză şi germană. A scris un roman despre viaţa şi faptele lui Mihai Viteazul.
La 11 ani a absolvit Colegiul Naţional ,,Sf. Sava”, în paralel urmând şi cursurile Conservatorului de Muzică din Bucureşti, secţiile pian şi canto. În septembrie 1881, însoţită de mama sa, pleacă să studieze la Paris, fiind înscrisă la Colegiul «Sévigné», unde obţine bacalaureatul în 1886. În acelaşi an Iulia Hasdeu se înscrie la Facultatea de Litere şi Filosofie de la Sorbona, participînd şi la cursurile de la École des Hautes Études din Paris. A ţinut la Sorbona două conferinţe cu temele: Logica ipotezei şi A doua carte a lui Herodot, demostrînd un talent oratoric deosebit. Începuse chiar pregătirea pentru teza de doctorat. Profesorii erau uimiți de talentul ei.
A scris poezii în franceză, a scris şi piese de teatru, poveşti şi poveştiri. Primul său volum de poezii scris în 1887 l-a întitulat Bourgeons d’ Avril. Se îmbolnăveşte de tuberculoză. S-a stins din viaţă la nici 19 ani, la 29 septembrie 1888.
După moartea Iuliei, părinţii descoperă în caietele ei, care niciodată n-au fost controlate, o adevărată opera literară, ce includea poezii, proză şi teatru, gînduri şi idei pe care Iulia şi le aşternea pe hîrtie.
Tatăl Iuliei, foarte afectat de moartea fiicei, a construit în memoria acesteia, un castel la Cîmpina, cunoscut de către cetăţeni drept Castelul Iulia Hasdeu.
Într-un ceas bun! Informaţie utilă. Recomandare: plasaţi şi o listă a lucrărilor pentru copii, scrise de Iulia Haseu
RăspundețiȘtergereMulţumesc mult
ȘtergereFelicitări Ludmila pentru inițiativa de a realiza un blog pentru copiii bibliotecii de arte. Îți urez succese în completarea blogului cu informație interesantă, inovativă, utilă, creativă și de ce nu ditractivă. Bravo! Bravo! Bravo!
RăspundețiȘtergere