vineri, 20 martie 2015

Chişinăul citeşte



Programul de lectură Chişinăul citeşte o carte este la cea de-a XII-a ediţie, promovează şi încurajează lectura. Programul se desfăşoară anual, cu scopul atragerii chişinăuenilor la lectura cărţilor selectate împreună cu editurile şi Uniunea Scriitorilor şi are un impact benefic pentru un număr impunător de cititori. Dragi copilaşi, vă îndemnăm să citiţi o carte plină cu poezii, pentru voi, propusă la acestă ediţie : În cămaşă de cireşe, autor Arcadie Suceveanu.

În acestă minunată cărţulie găsim următoarele poezii: Greierul care s-cri-cri-eZimbrul de la hotareCasa bunicii / Câtă vară e-ntr-o pară? / O partidă de şah / Arborele familiei / Ţara / O egretă poetă / În ce se măsoară liniştea? / În ce se măsoară curentul electric? / Ştiuca la şcoală / Maestrul de pian / Lordul Pi Ngu In / Cifrele minunate / Vocale-portocale / În cămaşă de cireaşă / Lupul din poveşti / Ursul / Leul / Dropia din Drochia / Iepuraşul şi imaşul / Colibri / Două întîmplări ciudate cu cuvinte inversate / Kinder cu surprize / Cum i s-a dat şoarecelui nume / Culorile preferate / Turnul Eiffel cu urechi / Dicţionar delico- românesc / Omida cu grad de fluture / Portativul curcubeului / Oraşe de ciuperci / Şcoala vacanţei / A venit toamna / Conflict de război / Lumea ca o poveste / Ananasul / O corabie în deşert / Despre numele care pot fi pare şi impare / În aşteptarea lui Moş Crăciun / Povestea lui W. 
Vă aşteptăm la Biblioteca de Arte pentru a împrumuta şi lectura cartea, ca mai apoi a putea participa la diverse activităţi organizate pe marginea acestui program.
                                                                                 

                                                 Vă dorim lectură plăcută !!!
                                                                                       

miercuri, 18 martie 2015

Confecţionarea felicitărilor

Filiala de Arte este biblioteca unde doritorii de la mic la mare învaţă arta frumosului, iar pentru asta ne întîlnim deseori la Ateliere de Creaţie. Iubitorii de frumos de la Liceul Toader Bubuiog, din Bubuieci şi Liceul Alexandru cel Bun din Sîngera nu au ratat momentul de a veni la bibliotecă pentru a  crea cele mai frumoase felicitări dăruindu-le mai apoi  mămicilor, bunicilor, prietenilor. Impactul a fost prielnic pentru dezvoltarea motoricii în confecţionarea lucrurilor artistice de mînă şi pentru dorinţa de a produce frumosul. Copii au creat produse simple şi individuale, iar noi bibliotecarii am depistat talente noi.

 




luni, 2 martie 2015

Legenda mărţişorului.

Odată, Soarele coborî într-un sat, la horă, luând chipul unui fecior. Un zmeu l-a pândit şi l-a răpit dintre oameni, inchizându-l într-o temniţă. Lumea se întristase. Păsările nu mai cântau, izvoarele nu mai curgeau, iar copiii nu mai râdeau. Nimeni nu îndraznea să-l înfrunte pe zmeu, dar într-o zi, un tânăr voinic s-a hotarât să plece să salveze soarele. Mulţi dintre pământeni l-au condus şi i-au dat din puterile lor ca să-l ajute să-l biruie pe zmeu şi să elibereze Soarele. Drumul lui a durat trei anotimpuri: vara, toamna şi iarna. A găsit castelul zmeului şi au început lupta. S-au înfruntat zile întregi până când zmeul a fost doborât. Slăbit de puteri şi rănit, tânărul eliberă Soarele. Acesta se ridică pe cer înveselind şi bucurând lumea. A reînviat natura, oamenii s-au bucurat, dar viteazul n-a ajuns să vadă primăvara. Sângele cald din răni i s-a scurs în zăpadă. Pe când aceasta se topea, răsăreau flori albe, ghioceii, vestitorii primăverii. Până şi ultima picătura de sânge a flăcăului se scurse în zăpada imaculată.
De atunci, tinerii împletesc doi ciucuraşi: unul alb şi unul rosu. Punerea mărţişorului se face de obicei înainte de răsăritul soarelui. El este dăruit, în zilele noastre, în principal copiilor, fetelor şi femeilor, pentru a le proteja gingăşia şi sensibilitatea.  Roşul înseamnă dragoste pentru tot ce este frumos, amintind de culoarea sângelui voinicului. Albul simbolizează sănătatea şi puritatea ghiocelului, prima floare a primăverii. 
După 12 zile de purtat mărţişorul, acesta se scoate şi se leagă de un pom roditor, pentru a face multe fructe în anul respectiv. Se mai spune că dacă e vreme frumoasă, atunci vom avea o primăvară însorită.